Fra november kræver det en EN16034-certificering at levere branddøre til byggeriet. KRONE er certificeret under de nye EU-krav og leverer fortsat elegante brandelementer, der ikke skiller sig ud på facaden. Samtidig opruster vinduesproducenten sin branddivision med øget rådgivning til entreprenører og rådgivere.

En ændring i lovgivningen betyder, at det fra 1. november 2019 er ulovligt at producere branddøre i en produktion, der ikke er certificeret efter den europæiske standard EN16034. Standarden stiller øget krav til test og dokumentation af produktionsforhold. Krav, som vinduesproducenten Krone Vinduer har investeret i at opfylde.

– Kravene til certificeringen er langt strengere end dem, vi tidligere har mødt. Vi har skullet ændre meget i forhold til, hvordan vi dokumenterer vores processer, lige fra træet ankommer til fabrikken, til vi sender en færdig branddør afsted. Det har været ressourcekrævende, men det føles godt, at vi fortsat kan levere unikke brandelementer til byggeriet. Vi er sikkert i mål, siger Carsten Lanzky Jensen, produkt- og fabrikschef hos KRONE.

Regelsættet stiller blandt andet krav om nøje vedligeholdsdokumentation på de maskiner, som bliver anvendt til produktionen af branddøre. Om gennemgribende tests. Og om dokumentation af hver enkelt medarbejders viden om specifikke procedurer og produkter samt detaljeret viden i salgsstyrken om kapabilitetsmuligheder for branddøre.

Øget rådgivning om brandelementer

Med certificeringen i hus fortsætter KRONE produktionen af standardelementer og specialelementer, der opfylder gældende brandkrav. Og i kraft af at mængden af brandkrav i byggeriet vokser, etablerer KRONE en særlig branddivision i virksomheden.

 – Der er nye EU-regler, men det danske bygningsreglement har også haft vokseværk og fået øget fokus på at sikre mennesker via gode brandforhold i bygninger. Det er et område, hvor vi vil være stærke på rådgivning, fordi vi allerede har rigtig meget viden og knowhow i virksomheden, forklarer Carsten Lanzky Jensen.

– Vi arbejder med de tekniske specialløsninger i vores udviklingsafdeling, men vi har også oprustet med en kollega i vores branddivision. Han tager ud til kundeprojekter og rådgiver om branddøre og -vinduer, og hvad vi ser ske på området. På den måde supplerer han arkitekter og entreprenører med indsigt i lovgivningen, og han ved, hvordan specialløsninger både kan opfylde brandkrav og imødekomme vores kunders ønske om æstetik, fortsætter han.

Brandvinduer der ikke skæmmer 

En af de tegnestuer, Krone Vinduer samarbejder med, er BIG, som havde brug for brandvinduer til boligbyggeriet 79&Park i Stockholm. Byggeriet har form som et landskab af små huse med store glaspartier og en beklædning af cedertræ. BIG fandt en løsning, hvor brandelementerne fra KRONE falder i ét med facadens enkelhed. Brandvinduerne har præcis samme udseende som de øvrige vinduer, der er i fuldstavet egetræ i op til 2,85 meters højde.

– Når en bygnings design er så komplekst som i 79&Park, er det vigtigt, at de forskellige dele er enkle. Mange andre brandvinduer ville ødelægge facadens enkelhed, hvilket man desværre alt for ofte ser eksempler på. Krone Vinduer kan udvikle brandelementer, som har lige præcis den profil, vi efterspørger, og som ikke skiller sig ud fra resten af byggeriet, siger Finn Nørkjær, arkitekt og partner i Bjarke Ingels Group (BIG). 

– Arkitektur vil altid være bundet af økonomi, udtryk og funktion. Vi tænker alle dele ind lige fra starten af et projekt, og mængden af ressourcer i forhold til hvert parameter er afgørende for, hvordan vi arbejder. For eksempel vidste vi tidligt, at vi skulle finde en elegant løsning til brandvinduer, så der ikke blev problemer omkring vinkelsmitte, selv om arkitekturen består af firkantede bokse, fortsætter han.

Læs mere om KRONE brandvinduer her.