Skjøtt Tømrer & Snedker og KRONE samarbejder om Spritten i Aalborg, der med bygninger på op til 15 etager stiller store krav til både vinduer og montering. Det er KRONEs fleksible vinduesløsninger og evne til at løse opgaver med særlige krav, Rasmus Persen Hansen, projektleder på Spritten, fremhæver i det gode samarbejde.    


I 1931 byggede De Danske Spritfabrikker et stort fabriksanlæg i den vestlige del af Aalborg ned til Limfjorden. I dag er området bedre kendt som Spritten, der netop nu bliver omdannet til en ny bydel, hvor kulturarv, kunst og gastronomi vægtes højt. Flere af bygningerne fra den gamle spritfabrik er bevaret, og derfor er det afgørende, at de nye bygninger blender ind i original-designet, blandt andet ved valget af vinduer. Eksempelvis er Sprittens højeste bygninger, Taffeltårnet og Høkersgården, på henholdsvis 15 og 11 etager, udsmykket med røde og grønne vinduer for at matche de oprindelige, historiske farver. 

Disse bygninger samt Jubilæumshuset, som Skjøtt Tømrer & Snedker og KRONE har arbejdet sammen om, rummer i alt 259 boliger med i alt 1.310 vinduer, hvoraf flere afviger fra normale specifikationer for standard-vinduer. Derfor er fleksibilitet også et nøgleord, når Rasmus Persen Hansen sætter ord på samarbejdet med KRONE.

- Vi ved fra tidligere fælles projekter, at KRONE altid finder en løsning, selvom vi stiller en række krav til vinduerne. Vi oplever, at KRONE kan levere på stort set alle vores opgaver, og derfor faldt valget endnu engang på netop KRONE, da vi skulle vælge leverandør til Spritten, fortæller Rasmus Persen Hansen. 

KRONE kan leve op til kravene

Med sine op til 15 etagers byggeri og den aktuelle placering skal vinduerne i Spritten leve op til helt særlige krav for både lyd, ekstra tæthed i højden og lav U-værdi. Krav, der ofte får andre leverandører til at springe fra.  

- Jernbanen og Limfjorden ligger tæt op ad vores bygninger, og samtidig med at de rækker op i flere etagers højde, stiller det store krav til tætheden i vinduerne. Eksempelvis skal vinduerne i Jubilæumshuset på 7 etager have en lav U-værdi, så de er gode til at isolere varmen, forklarer Rasmus Persen Hansen.

KRONE leverer også indadgående vinduer til Spritten i 15 etagers højde, men opgaven er ikke uvant for KRONE, der tidligere har monteret netop indadgående vinduer i 22 etagers højde. Bygningerne i Spritten kræver også, at flere af glasdørene er brandsikre, og som de eneste i Danmark kan KRONE levere godkendte branddøre i samme design som de omgivende elementer.

- KRONE skiller sig ud ved at have nytænkende vinduesløsninger, og teamet ser muligheder frem for begrænsninger. De springer gerne ud i nye projekter og handler hurtigt på tingene. Vi sætter pris på vores tætte sparring fra dag ét, siger Rasmus Persen Hansen.

 Se flere billeder af projektet her.


Et makkerpar gennem flere år

Det er ikke første gang, KRONE og Skjøtt Tømrer & Snedker samarbejder om fælles projekter med særlige krav til bygningens vinduer. Et af de mere spektakulære projekter er et parcelhus i Guldbæk, hvor KRONE leverede vinduer i 2,70 meter i højden, selvom de fleste producenter opererer med en standardhøjde på 2,40 meter. Det samme gjaldt en 6 meter bred 3-fløjet skydedør, som KRONE har fået godkendt som de eneste i Danmark.

- Vi er meget glade for vores mangeårige samarbejde med KRONE. Deres kvalitet, service og pris er til at regne med, og der er ingen ekstraomkostninger. Vores tillid til KRONE vejer i sidste ende tungest på vægtskålen i forhold til at vælge vinduer fra KRONE, fortæller Rasmus Persen Hansen.   

De tre bygninger, som Skjødt Tømrer & Snedker og KRONE har arbejdet sammen om, er netop blevet færdige. Udbygningen af Spritten vil fortsætte i de kommende år.

 

Andre fælles projekter:

·        Tornhøjcentret 
·        Østre Havn 
·        Blegkilde kollegiet
·        Skippershus

 

Faktaboks

KRONE leverede følgende til Spritten:

·        Indadgående vinduer i 15 etagers højde
·        Ekstra dybe karme, der er bredere end standarden for mange leverandører
·        Brandsikre glasdøre i samme design som de omgivende elementer
·        Udvendig afdækkede vinduer for beskyttelse under opmuring af facade