Brandvinduer var nødvendige i 79&Park i Stockholm. Ikonbyggeriet har form som et landskab af små huse med store glaspartier og en beklædning af cedertræ. BIG fandt en løsning, hvor brandelementerne fra KRONE falder i ét med facadens enkelhed. 

De fleste arkitekter lægger et stort arbejde i at skabe sammenhæng mellem vores boliger og det landskab, bygningerne ligger i. Ikke for at tilpasse naturen til menneskers behov, men for at komme tættere på den. Omgivelsernes udformning, farver og materialer var udgangspunktet, da BIG skabte boligbyggeriet 79&Park i Stockholm.

– Vi tog udgangspunkt i placeringen ved den smukke park Gärdet og brugte arkitekturen til at styrke beliggenheden. 79&Park går fra 11 etager i den ene side til to etager i den anden, og opbygningen består af kaskaderende bokse, som er roteret for at give mere vindue- og facadeareal. På den måde får boligerne langt mere udsigt til omgivelserne, end hvis de lå på en lige række. Vi har også forsøgt at trække parken op på taget ved at beplante tagterrasserne, så huset smelter sammen med parkrummet, forklarer Finn Nørkjær, arkitekt og partner i Bjarke Ingels Group (BIG).

Dækket af naturens materiale

Via materialerne på facaden arbejder 79&Park også tæt sammen med sine omgivelser. I helt op til 35 meters højde er bygningen beklædt med cedertræ, som med årene vil få en sølvgrå farve, når det udsættes for sol og vind.

– Sverige er jo træernes land, så vi synes, det var helt oplagt at tage fat i et materiale, som vi ser overalt i landet. Det er meget almindeligt at se træhuse i to etager, men her har vi beklædt alle udvendige overflader med træ. Noget af det overraskende ved huset er at se træbeklædning helt op til 11. etage, siger Finn Nørkjær.

Brandvinduer der ikke skæmmer

For at fastholde et homogent udtryk har BIG valgt en skræddersyet vinduesløsning fra KRONE. Den består af elementer i fuldstavet egetræ i op til 2,85 meters højde samt døre og vinduer med meget dybe karme, så vinduerne kan modstå vindlasten og opfylde byggeriets lydkrav. Desuden valgte BIG brandvinduer med præcis samme udseende som de øvrige vinduer til de steder i byggeriet, hvor brandelementer var et krav. 

– Vinduesløsningen er meget vigtig, for hvis bygningen havde haft en almindelig alufacade, ville den få et helt anderledes udtryk. Med en specialdesignet vinduesløsning kunne vi fastholde vores ide om, at vinduerne også skulle være i træ. Og hos Krone Vinduer kunne vi få brandelementer med nøjagtig samme profiler, som vinduerne i resten af byggeriet, siger Finn Nørkjær.

– Når en bygnings design er så kompleks som i 79&Park, er det vigtigt, at de forskellige dele er enkle. Mange andre brandvinduer ville ødelægge facadens enkelthed, hvilket man desværre alt for ofte ser eksempler på. KRONE kan udvikle brandelementer, som har lige præcis den profil, vi efterspørger, og som ikke skiller sig ud fra resten af byggeriet, fortsætter han.

Samarbejde om unik arkitektur 

Samarbejdet mellem BIG og KRONE begyndte tidligt i designprocessen. Vinduesløsningen til 79&Park er udviklet specielt til det specifikke projekt.

– Arkitektur vil altid være bundet af økonomi, udtryk og funktion. Vi tænker alle dele ind lige fra starten af et projekt, og mængden af ressourcer i forhold til hvert parameter er afgørende for, hvordan vi arbejder. For eksempel vidste vi tidligt, at vi skulle finde en elegant løsning til brandvinduer, så der ikke blev problemer omkring vinkelsmitte, selv om arkitekturen består af firkantede bokse, siger Finn Nørkjær.

– Hos Krone Vinduer kan vores ideer udføres. Vi bliver aldrig præsenteret for katalogvarer, for vi udvikler unikke løsninger sammen, siger Finn Nørkjær.

 

Læs mere om KRONE brandvinduer her.