De klassiske, hvide fyrretræsvinduesrammer må i stigende grad vige pladsen for træsorter som eg, mahogni, Kebony og douglas. For i disse år har både arkitekter og forbrugere for alvor fået øjnene op for, hvordan netop træ kan bidrage med en organisk, hyggelig og nærværende tråd i både renoveringsprojekter og nybyg. Vi kigger nærmere på, hvordan trævinduer kan skabe varme og nærvær i din bolig.

 

Hvorfor vælge vinduer af hårdttræ?
Hårdttræsvinduer er først og fremmest et bæredygtigt og ekstremt holdbart materialevalg, og det betyder, at der rent funktionelt er mange fordele ved at vælge eksempelvis egetræ, mahogni eller douglas til dine vinduer. Dernæst har trævinduer med sine unikke, organiske overflader en helt særlig evne til at bløde nutidens stringente og til tider rå arkitektoniske streg og byggestil op og tilføre både varme og hygge. Og lige præcis den smukke og lunende kontrast til populære materialer som beton, natursten og stål er noget, der for alvor kan mærkes i boligen, når vi søger inden døre i de kolde og mørke måneder. Her bidrager træets varme til, at stemningen i boligen løfter sig, og at det grå ikke tager over.

Hvilken type træ kan jeg vælge?
Hvis du overvejer, om trævinduer kunne være en mulighed til din bolig, er der lidt hjemmearbejde at gøre, inden du vælger træsort. Lige nu er egetræ, douglas og til helt særlige byggerier den meget eksklusive Kebony enormt populære - og det med god grund. Fælles for dem er, at de er godkendte til produktion af vinduer og alle særdeles hårdføre. Men fordi træ er et organisk materiale, så ændrer det sig over tid, og det er her, du virkelig skal sætte dig godt ind i, hvordan de forskellige sorter forandrer sig i takt med, at de udsættes for påvirkning fra årstidernes skiften.

Foruden de førnævnte træsorter vinder brugen af lakerede fyrretræsvinduer også frem. Fyrretræsvinduer fra KRONE er først og fremmest en bæredygtig løsning, der er optaget på listen over materialer, du kan bruge til svanemærkede byggerier. Fyrretræ fra KRONE stammer fra langsomt voksende fyrretræsskove i Europa, og på grund af den lakerede overflade er vinduerne lige så modstandsdygtige som et alternativ i hårdt træ – dog til et lavere prispunkt.

 

Egetræ
Egetræ ligger i disse år helt i top på arkitektens liste over foretrukne materialevalg til både indretnings- og bygningsarkitektur, og det med rigtig god grund. Egetræ er både særdeles modstandsdygtigt og har en elegant, dekorativ og livlig struktur, som egner sig til større overflader som gulve, lofter og køkkenelementer til mere personlige detaljer i form af møbler, greb og knager. Egetræ gør sig særligt bemærket ved at tilføre nutidens moderne og minimalistiske byggestil et organisk look, og det er med sit tidløse udtryk egnet til enhver type interiør.

Vælger du dine vinduer i egetræ, vil du opleve, hvordan de indendørs trærammer skaber et eksklusivt look, der emmer af hygge og varme. Samtidigt spiller vinduerne flot sammen med møbler i samme eller anden træsort og bidrager til en rød tråd i din boligs personlighed. Særligt i årets kolde og mørke måneder er egetræets gyldne farvenoter en central faktor, som skaber venlige inderum, der indbyder til samvær og rolige stunder. I takt med at dine egetræsvinduer udsættes for vind og vejr, vil farven forvandle sig til en nærmest sølvlignende overflade, ligesom strukturen i træet vil ændre sig og blive mere markeret. Du kan også vælge at behandle dine egetræsvinduer og dermed sikre, at farvetonerne forbliver gyldne over tid, og levetiden forlænges.

Douglas
Du kender måske douglas træ som et skattet valg, når det kommer til eksklusive gulve. Her er træsorten kendetegnet ved sit enormt levende udtryk, hvor farvespillet skaber liv og lys, og årernes meget karakteristiske, nærmest bølgende baner tilfører både varme og personlighed. Netop det udtryk karakteriserer også vinduer i douglas gran, som giver boligen et unikt og eksklusivt indvendigt look. Ligesom egetræ kan douglas gran i samspil med rå materialer såsom beton eller sten skabe en helt særlig harmoni mellem det organiske og de mere ”brutalistiske” byggematerialer og byggestil. Udvendigt er det som oftest nødvendigt at overfladebehandle douglas med maling for at sikre levetiden.

 

Mahogni
Vinduer i mahogni er kendetegnede ved en meget dyb og mørk glød, der virkelig giver boligen et karakteristisk udtryk med sine varme, nærmest gyldne toner. Måske associerer du mahogni med lidt mørke 90’er byggerier med mindre vinduesrammer, hvor materialet kan virke lidt dystert. Nutidens store gulv til loftvinduer sikrer, at mahogni virkelig kommer til sin ret og skaber en helt særlig stemning, når det bliver brugt med øje for træets udtryk. Flere vælger også at sammensætte mahogni med eksempelvis hvide vinduer, og det giver en helt fantastisk effekt, hvor træet bliver brugt til at indkapsle naturen udenfor – nærmest som en billedramme.

Kebony
Som træsort har Kebony det samme look som teak, hvor Kebony dog er mere bæredygtig. Egentlig er Kebony nåletræ, men grundet overfladebehandlingen, hvor træet først påføres en biobaseret væske og herefter opvarmes (også kaldet kebonisering), er sorten lige så holdbar som både eg og mahogni. Og netop fordi Kebony er nåletræ, som vokser væsentligt hurtigere end andre træsorter, er der her tale om det absolut mest bæredygtige valg. 

Kebony udmærker sig ikke kun ved holdbar- og bæredygtighed. Med sine mørke toner og helt særlige struktur tilfører Kebony din bolig et smukt udtryk, der får roen til at sænke sig. Netop fordi Kebony er nåletræ, så vil overfladen med tiden få en helt særlig, sølvfarvet patinering. Og så er sorten mere robust overfor slid end andre træsorter.

 

Hvordan kommer jeg videre i vinduesvalget til mit byggeprojekt?
Ligesom med alle andre valg i din bygge- eller renoveringsproces, er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i, hvad dine nye vinduer skal kunne i forhold til både lys og ikke mindst udtryk. Trævinduer passer til enhver bolig, men for at være sikker på, at du får det slutprodukt, du ønsker dig, anbefaler vi, at du søger vejledning hos enten din vinduesproducent eller tager en arkitekt med ombord på dit byggeprojekt.

Læs mere om de forskellige træsorter KRONE tilbyder her.